Inlaaatkleppen van je auto reinigen

Inlaatkleppen Reinigen

Moderne benzine en dieselmotoren zijn tegenwoordig voorzien van directe brandstofinspuiting. Het voordeel is dat schadelijke uitlaatgassen beperkt worden en er minder verlies is van brandstof. Het grote nadeel is dat de inlaatkleppen niet meer worden gereinigd door de brandstof die voorheen eerst op de inlaatkleppen werd gespoten. Het gevolg is dat op ten duur het inlaattraject gaat dichtslippen met roetdeeltjes. Op deze foto ziet u een voorbeeld van een zwaar vervuild inlaattraject:

De zwarte aanslag word veroorzaakt doordat de uitlaatgassen via de EGR klep gedeeltelijk worden teruggeleid richting de verbrandingskamer. Fabrikanten zijn door de strenge milieu regelgeving verplicht om dit soort trucjes toe te passen. Het resultaat is een steeds kleiner wordend inlaattraject en dat kan je vergelijken met een dicht zittende neus (ademen word steeds zwaarder).

Symptomen van vervuilde inlaatkleppen zijn:

 • Inhouden (vermogensverlies)
 • Hoger brandstofverbruik
 • Stotteren
 • Motormanagement lampje kan aangaan

De gevoelige motoren waarvan wij dagelijks de inlaatkleppen reinigen in onze werkplaats zijn:

 • VAG group: Audi, Volkswagen, Skoda, Seat (TSI en TFSI): 1.2, 1.4, 1.8 en 2.0
 • Audi R8, RS4: 4.2 FSI, 5.2 FSI V10
 • Audi S6 V10, S8 V10
 • Peugeot en Citroen 1.6 THP
 • Mini 1.6 THP
 • BMW Benzine en Diesel modellen
 • Ford Ecoboost

Uiteraard zijn er meerdere fabrikanten met probleem motoren waarvan wij de inlaatkleppen reinigen, maar dit zijn de meest voorkomende.

Diagnose En Het Reinigen Van De Inlaatkleppen

Voordat wij gaan beginnen met de behandeling lezen we de auto eerst uit om te kijken of er geen andere storingen in staan. Bij twijfel kijken we met een klein cameraatje in het inlaat traject of we vervuiling kunnen zien. Het kijken met de camera is niet altijd mogelijk onder diverse delen uit te bouwen.

Na overleg met u gaan we beginnen met de reparatie, afhankelijk van het merk en type auto duurt dit tussen de 4 en 12 uur. Na demontage van het inlaatspruitstuk reinigen we stap voor stap het inlaat traject. Wij reinigen met granulaat van Tunap, welk volgens onze ervaring het meest effectief is. Nadat we alles hebben gestraald en schoongemaakt hebben is dit het resultaat:

Als alles schoon is, zetten wij alles weer keurig in elkaar en resetten de adaptiewaarde van het motormanagementsysteem. Na een proefrit lezen wij de auto nogmaals uit en wanneer er geen storingen meer zijn is de auto weer klaar.

Wat Kost Het Reinigen Van De Inlaatkleppen

Het reinigen van het inlaattraject is een gespecialiseerde klus. Naast dat er erg schoon en precies gewerkt moet worden is het ook arbeidsintensief. Door onze ervaringen en het juiste gereedschap kunnen wij deze klus efficiënt uitvoeren.

Voor een 4 cilinder motor begint de behandeling vanaf € 350,- euro inclusief BTW. Voor een exacte prijsopgave van uw auto kunt u contact opnemen met ons.

TERUGKERENDE KLANTEN DANKZIJ GRANULAAT KLEPPENREINIGING

U wilt de klant in uw werkplaats van een snelle service voorzien. En als het even kan, laat u de klant achteraf niet schrikken met een al te hoge rekening. Verontreinigde in- en uitlaatkanalen leveren echter vaak complexe reparaties op. Om zowel tijd als kosten drastisch terug te dringen is een reiniging met het Valve Clean granulaat systeem mogelijk.

De granulaat kleppenreiniger zorgt ervoor dat demonteren van de cilinderkop niet nodig is, wat een 50% snellere service oplevert en de klant tot wel 2.000,- euro kan besparen. Hoe dat werkt?

VERVUILDE KLEPPEN REINIGEN MET GRANULAAT

Een speciaal granulaat, met specifieke korreling en geometrie wordt gebruikt om verontreinigingen van de kleppen en uit de kanalen te stralen. Vervolgens worden de verontreinigingen weggezogen. In combinatie met een neutralisatieoplossing blijven er geen resten achter. Dit voorkomt mogelijke beschadigingen ten gevolge van restanten die in de verbrandingskamer terecht kunnen komen.

U WEET WANNEER U DE IN- EN UITLAATKANALEN DIENT TE REINIGEN WANNEER…

… de klant klaagt over de volgende symptomen wanneer hij met de auto rijdt:

 • Vermogensverlies
 • Haperende ontsteking
 • Onregelmatig stationair lopen

TUNAP